Sesam, open u

Daar staan we dan: vol spanning omdat de firma eindelijk komt die de kluis gaat openen. Stef baalt, want hij kan er niet bij zijn. De brandkastenexpert wil niet dat we filmen. Twee generaties expertise gooi je niet zomaar te grabbel.

Het is moeilijk om niet op zijn vingers te kijken, dus doen we dat maar. We bestoken de man met vragen. “Waar heb je dat geleerd?” “Hoe moeilijk is dat?” “Wat ben je nu aan het doen?” We beseffen dat het niet helpt, maar het is onweerstaanbaar. Zo komen we te weten dat het een ambacht is die van vader op zoon wordt doorgegeven. En dat je een kluis altijd open krijgt, maar dat het een echt vak is om dat op zo’n manier te doen dat je er achteraf nog gebruik van kan maken. Dat er getekende plannen zijn van oude kluizen, maar dat je die voor de rest niet vindt. En dat technieken ten allen tijde geheim moeten blijven. Vol bewondering kijken we toe.

“Ja, klinkt het plots. Hij is open.” We halen Bruno er bij. Als beheerder van de site wordt hij de officiĆ«le kluisopener.

Annelies