Een escape room! Hoe kom je daar bij?

Het was toch al even aan de gang. De  afspraken op onregelmatige tijdstippen en duistere locaties. Eén doel: op tijd buiten geraken. Het lijkt misschien vreemd: betalen om je te laten opsluiten en denkwerk te doen om weer buiten te geraken. Maar het is spelen ten top.  Een escape game daagt je uit op strategie, vindingrijkheid, redeneringsvermogen en samenwerking.

Niet moeilijk dus dat wij de ene escape room na de andere deden. In het begin wat onwennig. Daarna als een geolied team. Eén stap binnen, ogen koortsachtig zoekend naar hints en tips. Verzamelend wat er is. Roepend wat we tegen komen. Volledig in een puzzel gezogen nog voor we snappen hoe de puzzel in elkaar zit.

En dan terug buiten. Een lijstje waaw-dingen: een knappe puzzel, een onverwachte wending, een vernuftig systeem. Maar soms ook een lijstje afknappers: koffers die slecht sluiten waardoor je de code niet nodig hebt, ongeïnteresseerde spelbegeleiders, te gemakkelijke tips, gelamineerd materiaal.

Uit beide lijstjes groeide het idee om ook een escape room te bouwen. Om ook zoiets knap te maken zoals op het waaw-lijstje of om het beter te doen dan bij de afknappers.

En voila. We zijn bezig. Elke dag denk ik: “Amai. Hoe zot is dat?”.

Annelies